EU keurt Facebook’s aankoop van WhatsApp, het afdichten van de deal

De Europese Commissie heeft bij de overname van WhatsApp, een populaire instant messaging-app voor mobiele apparaten gewist.

Meer over WhatsApp

Facebook in staat is om diensten aan te schaffen en te laten draaien (samen met een ton van het deeg) lijkt een winnende strategie voor nu. WhatsApp waarschijnlijk zou zijn geïntegreerd in Google op een onhandige manier als de zoekgigant het bieden oorlog gewonnen.

De deal, ter waarde $ 19000000000 in totaal, (met $ 3000000000 van die geïnvesteerd in de tijd), zal de social networking gigant de bult in de snel groeiende mobiele messaging ruimte die het nodig heeft.

In een verklaring op vrijdag, de Commissie zei dat de deal zou niet de antitrust toezichthouders RILE in de 28 lidstaten bloc. EU-Commissaris voor Concurrentie Joaquin Almunia zei dat dankzij een “ruime keuze” van de communicatie van de consument apps op de markt, de deal zou “geen concurrentie in deze dynamische en groeiende markt belemmeren.

Europese regelgevers waren de laatste hindernis voor eventuele hobbels in de weg om ontdekt te worden, nadat de Amerikaanse regering de fusie eerder dit jaar goedgekeurd.

WhatsApp, met 450 miljoen gebruikers per maand, wordt gezegd dat het klimmen op een exponentiële tarief, dat Facebook zelf kon overtreffen binnenkort. Dat zou hebben geleid tot een dominante positie op de markt, die de regelgevers werden na te gaan of dit uiteindelijk zou kunnen worden misbruikt – of, indien het overgrote marktaandeel WhatsApp heeft schade kan toebrengen aan andere messaging apps.

Het was niet zonder enige hik langs de weg, echter. De Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) riep; Facebook de privacy praktijken en verplichtingen; weken voordat het ingestemd met de deal.

Een maand later, Facebook actief, stak zijn hand uit naar de Europese ambtenaren, om het water te testen op mogelijke antitrust problemen op het dek. De zorg was dat telco’s vertrouwen op sms-berichten en telefoontjes voor veilige inkomstenstromen beweren gratis messaging-apps, zoals WhatsApp, is niet het doden van de bredere mobiele messaging scene, maar de traditionele roeping markten.

Tech industrie; Zuckerberg onder vuur: ‘Facebook verkeerd om beroemde Vietnam pic van napalm kind censureren; Big Data Analytics; MapR oprichter John Schroeder treden naar beneden, COO te vervangen; After Hours, Star Trek: 50 jaar van positieve futurisme en gedurfde sociale commentaar; tech industrie, British Airways passagiers geconfronteerd met chaos als gevolg van IT-uitval

Het is niet ongehoord voor een bedrijf om de Europese regelgevers te wissen zonder snaren bijgevoegd. Toont het aan dat de markt, die nog steeds in de kinderschoenen staat – met name in de beveiligde mobiele communicatie ruimte – heeft veel ruimte om te groeien.

De deal zal naar verwachting tegen het einde van 2014.

Zuckerberg onder vuur: ‘Facebook verkeerd om beroemde Vietnam pic van napalm kind censureren’

MapR oprichter John Schroeder treden naar beneden, COO te vervangen

Star Trek: 50 jaar van positieve futurisme en gedurfde sociale commentaar

British Airways passagiers geconfronteerd met chaos als gevolg van IT-uitval