EU eindigt e-book pricing antitrust sonde nadat Apple, uitgevers af te wikkelen

Apple en vier grote uitgevers hebben een zaak met de Europese antitrust toezichthouders geregeld nadat de onderhandelingen begonnen in september, het beëindigen van een lopende ruzie over e-book prijsafspraken.

Europese mededingingsautoriteiten moeten de ‘kartel’ praktijken van e-uitgevers van boeken te onderzoeken, en Apple, in de regio.

De iPhone en iPad maker, samen met HarperCollins, Hachette Livre, Verlagsgruppe Georg von Holtzbrinck eigendom Macmillan, en CBS-eigendom Simon & Schuster (de website is ook eigendom van CBS), allemaal over eens om juridisch bindende voorwaarden die beperkingen prijzen op zou verlichten Amazon en andere e-book verkopers.

Een vijfde uitgever, Penguin – in handen van het Britse groep Pearson – is nog in onderzoek als de uitgever ‘heeft ervoor gekozen toezeggingen te bieden, “maar de Commissie zei dat het nog steeds in gesprek met de uitgever.

De Europese Commissie heeft in een verklaring gezegd dat de bedrijven, “kan hebben bedacht om verkoopprijs concurrentie voor e-books in de Europese Economische Ruimte (EER), in strijd met de antitrustregels van de EU te beperken.” Om deze problemen aan te pakken, hebben de e-book uitgevers aangeboden, “beëindigen lopende agentuurovereenkomsten en bepaalde clausules in hun agentuurovereenkomsten in de komende vijf jaar uit te sluiten.

Het heeft een jaar geduurd voor de Europese mededingingsautoriteiten om dit punt te bereiken nadat het Britse trading autoriteiten eerste inval kantoren en begon het onderzoek in opdracht van de EU. Zodra de EU betrokken was, waren beschuldigingen dat Apple en haar partner uitgevers hadden samengespannen om de concurrentie te beperken door de vaststelling van de prijzen van e-books.

De Commissie zei dat het zal een antitrustzaak te openen om te onderzoeken of de uitgever zijn “geholpen” door Apple om e-book prijzen vast te stellen. Er wordt ook beweerd dat de acties rivalen, zoals Amazon, die een andere ‘groothandel’ pricing model heeft kunnen hebben geblokkeerd, en uiteindelijk kwetsen consumenten.

Amazon’s prijzen model geeft een veel grotere flexibiliteit aan e-book makers en verkopers, zodat ze de prijs wat ze willen voor hun werk, en zelfs op een verlies, terwijl Apple neemt een ‘agency’ vergoeding van 30 procent van alle e-book verkoop.

DoJ klaagt Apple, uitgevers in e-book prijsafspraken antitrust pak; Australië vs Apple: Neem twee over e-book prijsafspraken

De uitgevers ook overeengekomen om een ​​”meest begunstigde natie” clausule, die het mogelijk maakt een detailhandelaar naar een lagere verkoopprijs voor een e-book van toepassing door een andere retailer te beëindigen, ongeacht het model gebruikt door andere retailers. Dit betekende dat retailers een stukje van de winst, die een domino-effect op kleinere boekhandels kunnen hebben kunnen nemen.

De Commissie heeft in de verklaring gezegd dat hij vreesde dat de overstap naar deze agentuurovereenkomsten, “kunnen zijn afgestemd tussen de uitgevers en Apple, als onderdeel van een gemeenschappelijke strategie gericht op het verhogen van de detailhandel prijzen voor e-books of voorkomen van de introductie van een lagere retail prijzen voor e-books op een wereldwijde schaal. ”

De Commissie zei dat het was “tevreden” dat deze toezeggingen dat de Europese uitvoerende orgaan geïdentificeerd wordt “de vastgestelde mededingingsbezwaren weg te nemen”.

antitrust chief EU Joaquin Almunia zei: “Hoewel elke afzonderlijke uitgever en elke retailer van e-books zijn vrij om de aard van de zakelijke relatie zij de voorkeur geven, enige vorm van collusie kiezen te beperken of te elimineren concurrentie is gewoon onaanvaardbaar.”

Tech industrie; Zuckerberg onder vuur: ‘Facebook verkeerd om beroemde Vietnam pic van napalm kind censureren, Kunstmatige Intelligentie, Google’s DeepMind claimt belangrijke mijlpaal in het maken van machines praten als mensen; Cloud, Azure, Office 365: Microsoft’s twee nieuwe cloud-regio’s aan te pakken data privacy kwesties; mobiliteit; Zoals iPhone 7 weefgetouwen, Apple’s iOS glijdt verder achterop in China

Hij voegde eraan toe: “De door Apple en de vier uitgevers voorgestelde toezeggingen zullen normale concurrentievoorwaarden te herstellen in deze nieuwe en snel bewegende markt, in het voordeel van de kopers en de lezers van e-books.”

Zuckerberg onder vuur: ‘Facebook verkeerd om beroemde Vietnam pic van napalm kind censureren’

? Google’s DeepMind claimt belangrijke mijlpaal in het maken van machines praten als mensen

Azure, Office 365: Microsoft’s twee nieuwe cloud-regio’s aan te pakken data privacy-kwesties

Als iPhone 7 weefgetouwen, Apple’s iOS glijdt verder achterop in China

 verhalen